Welke oplossing biedt een financial lease?

“Als ik later groot ben wil ik net zo’n stoere auto als papa”. Vanaf dat je kind was, droom je al van je eigen, luxe sportauto. Het is nog maar de vraag of je zo’n auto kunt betalen wanneer je daadwerkelijk ‘groot’ bent.

Het leven is namelijk duur geworden. Bovenal is er veel minder financiële stabiliteit en zekerheid dan vroeger. Het is een tijd waar veel ZZP-ers moeite hebben om de financiën rond te krijgen, veel meer Nederlanders met tijdelijke contracten werken doordat ze geen permanent contract kunnen krijgen en de woonkosten alleen maar stijgen. Deze financiële onzekerheid vertaalt zich naar minder mogelijkheden.

Banken, de spil in financiële zaken, willen namelijk zoveel mogelijk zekerheid behouden in een onzekere tijd. Bijvoorbeeld zekerheid in rente, spaarrente, maar ook in hypotheken en andere leningen. Ze geven steeds minder makkelijk leningen uit.

Daar komt bij kijken dat de overheid de regels verscherpt wat betreft hypotheken. Het wordt steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen, maar bovendien dient een persoon steeds meer eigen geld in te brengen bij de aankoop van een nieuw huis, in plaats dat de hypotheek alles dekt.

Deze factoren vormen allemaal beperkingen. Het resultaat is simpel: er is in de huishoudens minder geld beschikbaar voor grote dingen. Er moet langer worden gespaard, maar men heeft met name minder spaargeld.

Wat is leasen?

Leasen is eigenlijk hetzelfde als huren. Het voordeel is dat je niet erg veel spaargeld hoeft te hebben om in een mooie auto te kunnen rijden, doordat je een leasecontract afsluit.

Wat is financial lease?

Een financial lease is een vorm van leasen. Hierbij koop je als het ware een auto en betaal je in maandelijkse termijnen deze auto af. Aan het einde van de periode is de auto van jou. Makkelijk als dat. Je hoeft hierdoor dus niet eerst geld te lenen om de auto te kunnen kopen en er dus mee te kunnen rijden.

De leasemaatschappij is de eigenaar van de auto tijdens de leaseperiode. Wanneer deze afloopt, wordt de consument de eigenaar van de auto. Het is dus een soort afbetalingsregeling, maar met juridische haken en ogen.

Dit geeft de consument dus de mogelijkheid om zijn jongens- of meisjesdroom uit te laten komen en in de auto te kunnen rijden waarvan hij of zij droomt. Maar let er wel op: hoe duurder de auto, hoe hoger het maandelijkse leasebedrag zal zijn of hoe langer de leaseperiode.

Als je op Rosfinance.nl kijkt, kunt je de maandelijkse leasekosten berekenen. Hiervoor kun je de aanschafprijs van je auto die je op het oog hebt invullen, een aantal andere gegevens, en er rolt dan een maandelijks bedrag uit.

Of leasen het juiste antwoord is, is de vraag. Ik moet hierbij denken aan het bekende zinnetje: Let op, lenen kost geld! Het totaalbedrag dat je aan de leasemaatschappij betaalt, zal een stuk hoger liggen dan de aankoopwaarde van de auto. De leasemaatschappij moet natuurlijk ook geld verdienen. Het is een soort leenmechanisme, wat betekent dat er ook een vorm van rente in zit voor het bedrag wat je ‘leent’ van de leasemaatschappij om in de auto van je dromen te kunnen rijden.

Er zitten dus daadwerkelijk wat haken en ogen aan het leasen van een auto, maar het biedt vooral een oplossing voor een gat in de markt.

 

Terug naar Home